Avkalka kaffebryggare – 5 tips som gör jobbet smidigare
Den allra bästa kaffesmaken får du i kombination av att använda rätt kaffebryggare för dina behov, ett färskt och gärna nymalet kaffe och hur ofta du rengör och kalkar ur din kaffebryggare har också stor betydelse.
Att avkalka kaffebryggare är någonting som många ofta glömmer bort. Dessutom är det inte alltid helt självklart hur ofta man bör avkalka kaffebryggaren och vilken metod man bör använda sig av för att underhållet ska bli smidigare att genomföra.
Vi använder här vår kunskap om köksmaskiner och efter att vi har granskat marknadens utbud av kaffebryggare, vet vi exakt hur smidigt det kan vara att avkalka din bryggare för att få en rykande kopp kaffe på morgonen och som har den bästa smaken.
Letar du efter en ny kaffebryggare listar vi våra favoriter av kaffebryggare enligt vår expertis och European Coffee Brewing Centres kriterier.
Vi ger dig här en steg-för-steg-guide som är enkel att följa och lite allmänna tips för hur du får din bryggare att hålla längre!
Table of Contents
Hur regelbundet ska man avkalka kaffebryggaren?
Så kommer vi till den kanske viktigaste frågan, hur ofta ska man avkalka kaffebryggaren för att kaffet ska få en optimal smak och för att kaffebryggaren ska hålla så länge som möjligt.
En tumregel är att en avkalkning bör göras varannan eller var tredje månad. Detta kan dock bero lite på hur mycket kalk som finns i vattnet där du bor, vilken kaffebryggare du har valt att investera i, samt även hur ofta du använder maskinen.
Att prioritera avkalkning av bryggaren innebär att kaffebryggaren kan bibehålla en optimal bryggtemperatur, ljudnivån hålls på en lägre nivå och såklart kommer du även att kunna avnjuta kaffe som smakar bättre.
Så indikerar kaffebryggaren att den bör avkalkas
Om man trots allt är lite osäker på hur lång tid det har gått sedan man köpte kaffebryggaren eller när man kalkade av den senast, finns det några indikationer som du kan hålla utkik efter för att avgöra när det är dags att kalka av kaffebryggaren. Däribland bör du lyssna efter följande.
- Kaffebryggaren brygger inte lika tystgående längre.
- Indikationslampa blinkar eller lyser (kaffebryggare med avkalkningsfunktion).
- Mineralavlagringar i filter eller i bryggaren.
- Bryggtemperaturen är inte lika jämn som tidigare.

5 steg för hur du bäst kalkar av kaffebryggaren
Det är inte svårt eller särskilt tidskrävande att avkalka kaffebryggaren, enligt många är det svåraste att faktiskt komma ihåg att utföra detta under en regelbunden basis.
Första steget är att inhandla en avkalkningslösning som används för att få bort mineralavlagringar som har byggts upp i kaffebryggaren. Det är viktigt att du säkerställer att det inte kvarstår någon avkalkningslösning i bryggaren innan du börjar använda den igen.
- Rengör kaffebryggaren så att det inte kvarstår kaffe i maskinen.
- Ta ur kaffefilter innan du påbörjar avkalkningen.
- Utför en vanlig bryggning med avkalkningslösningen och skölj av kaffebryggaren.
- Utför två bryggningar med kallt vatten för att få bort avkalningslösningen.
- Sätt tillbaka filterhållaren och sedan är processen klar.
Vad kan man använda för att avkalka kaffebryggaren?
Den vanligaste metoden som många använder sig av är att införskaffa antingen avkalkningslösning eller avkalkningspulver att använda. Dessa produkter är mycket effektiva för att verkligen få rent din kaffebryggare och också få den att hålla längre.
För optimal användning är det viktigt att du läser igenom hur stor andel vatten och avkalkningslösning som du ska använda. Detta kan skiljer sig lite beroende på vilket alternativ du väljer att använda dig av.
Så avkalkar du bryggaren på ett miljövänligt sätt
Det finns flera olika sätt som du kan avkalka kaffebryggaren på och det behövs heller inte att köpa in några särskilda medel för att få bort kalk ur bryggaren. Ättika eller bakpulver fungerar också bra och är perfekt för dig som letar efter ett mer grönt sätt att rengöra din kaffebryggare på.
Här går vi igenom de metoder som du kan använda utöver den klassiska metoden. Med dessa husmorsknep kan du använda produkter som du redan har hemma, vilket även kan bidra till att du rengör kaffebryggaren mer frekvent än tidigare.

Tänk också på det dagliga underhållet av din kaffebryggare
För att ge din kaffebryggare rätt förutsättningar att fortsätta brygga gott och smakrikt kaffe i många, många år framöver är det även viktigt att du inte glömmer bort det dagliga underhållet.
Rengör kannan efter användning och se till att det inte är vatten i kaffebryggaren. Detta kan bidra till att kalk byggs upp snabbare och kan även bidra till ökad bakterietillväxt. En fördel är också att investera i en kaffebryggare där man enkelt kan ta isär maskinens olika delar som till exempel kaffekanna och vattenfilter för att underlätta rengöring av maskinen, samt där maskinen själv talar om när det är dags att kalka av den.
Skölj allting rikligt och använd diskmedel för djuprengöring av kaffebryggaren. Detta kommer garanterat få din bryggare att hålla sig fräsch längre.
Med allt detta i åtanke har vi listat information som kommer att göra nästa avkalkning av din kaffebryggare både smidigare och mer praktisk att genomföra.
Vanliga frågor om att avkalka kaffebryggare
Nej, ett vanligt misstag är att många tror att bara för att man väljer att avkalka kaffebryggaren med ättika att det påverkar kaffesmaken negativt. Detta är inte fallet. Letar du efter en mer grön rengöringsmetod så lämpar sig ättika, citronsyra eller bakpulver perfekt när det är dags att kalka av kaffebryggaren.
Bara för att en kaffebryggare är försedd med en avkalkningsfunktion innebär detta inte att du inte behöver kalka av bryggaren. Denna funktion indikerar när du bör avkalka kaffebryggaren, oftast med en blinkande ikon eller lampa. Detta är en bra påminnelse för att du ska avkalka kaffebryggaren regelbundet.
Det finns alltid lite kalk i vattnet man använder för att brygga kaffe. I kombination med att vattnet värms upp hårdnar kalken och kan då påverka filtreringen av vattnet under bryggprocessen, men även själva smaken. Att regelbunden avkalka kaffebryggaren är nödvändigt för att få ett kaffe med den bästa aromen och smaken.
Majoriteten använder en avkalkningslösning eller avkalkningspulver för att få bort kalk ur sin kaffebryggare eller vattenkokare. Men du kan även använda dig av mer skonsamma alternativ som ättika, bikarbonat eller citronsyra för avkalkning.