2 olika metoder för rengöring av gjutjärnspanna
Med rätt rengöring av gjutjärnspanna kan du få den att hålla livet ut. Gjutjärn är därför ett material som börjar att komma tillbaka till stekpannor och grytor i en allt större utsträckning.
Fördelarna med att investera i en gjutjärnspanna är många, framför allt då det är ett mycket robust material som håller i år efter år. Däremot kräver en gjutjärnspanna rätt form av rengöring för att den ska få en optimal livslängd och även prestera vid matlagning.
Hos Matkunnig.se har vi länge använt oss av klassiska gjutjärnspannor och även köksutrustning i lättviktsgjutjärn under många år. Rätt rengöring av gjutjärnspanna är viktigt för att du ska göra den bästa investeringen.
Vi använder här vår kunskap för att ge dig de bästa tipsen för hur du ska rengöra och underhålla din gjutjärnspanna, vilket förlänger dess livslängd och gör det till en mycket bra investering.
Letar du efter rätt gjutjärnspanna – här hittar du vår topplista över marknadens bästa gjutjärnspannor.
Table of Contents
2 olika sätt att rengöra din gjutjärnspanna på
Det finns två olika metoder för rengöring av gjutjärnspanna eller gjutjärnsgryta. Vilken du väljer beror främst på om det behövs en vardagsrengöring eller en grovrengöring. Alla typer av köksutrustning och redskap behöver rengöras på rätt sätt och där metoden är anpassad efter material och produkten du investerar i.
För att ge din panna de bästa förutsättningarna för att hålla livet ut är det viktigt att du regelbundet genomför en vardagsrengöring. Detta tar bort matrester och annan smuts som annars kan brännas fast i pannan. Men en grovrengöring som då rengör pannan eller grytan på djupet är också ett måste med jämna mellanrum för att hålla den fräsch.
Med dessa enkla steg för rengöring av gjutjärnspanna kan den fortsätta att prestera lika bra varje gång du ska laga mat.

Så rengör du din panna efter användning
Det är viktigt att du rengör din stekpanna eller gryta i gjutjärn efter att du har använt denna. Rätt rengöring av gjutjärnspanna är nödvändigt för att den inte ska rosta. Du får absolut inte använda diskmedel eller någon annan typ av rengöringsmedel, då detta tar bort det skyddande lagret.
Följ istället dessa steg för att smidigt rengöra pannan efter matlagningen.
- Vänta tills pannan har svalnat något innan du påbörjar rengöringen. Den ska inte vara alltför varm.
- Rengör gjutjärnspannan med varmt vatten och antingen diskborste eller svamp. Undvik produkter som är alltför sträva. Använd varken diskmedel eller annan typ av rengöringsmedel.
- Skölj ur gjutjärnspannan med varmt vatten.
- Var noga med att torka ur pannan med en trasa eller papper. Alternativt kan du torka pannan på svag värme på spisen i ungefär 10 minuter. Det är viktigt att pannan inte lufttorkas då detta kan bidra till rostbildning.
Grovrengöring av din gjutjärnspanna
Det är även viktigt att du genomför en mer noggrann grovrengöring av gjutjärnspannan med jämna mellanrum. Detta är för att bevara dess skick och hålla den fräsch.
Genom att följa nedan steg kommer du att kunna rengöra pannan eller grytan på ett mer djupgående sätt.
- Skölj pannan i vatten medan den fortfarande är riktigt varm. Det kommer att ryka och fräsa en del.
- Addera flingsalt för att kunna skrubba rent pannan. Detta tar även bort fastbrända matrester som annars kan vara svårt att få bort.
- Använd inte diskmedel eller annat rengöringsmedel.
- Skölj ur pannan från allt salt och torka noggrant av pannan med en trasa eller papper.
- Din gjutjärnspanna kommer nu att se ny ut igen. Upprepa denna process så ofta som det är nödvändigt för att du ska kunna hålla pannan fräsch.
Vilken gjutjärnspanna är den bästa på marknaden?
Beroende på dina egna preferenser finns det lite olika gjutjärnspannor eller gjutjärnsgrytor som kan vara ett bra val för dig. Storleken, typen av gjutjärn och andra funktioner kan skilja sig lite mellan olika modeller.
Någonting som är gemensamt för dem alla är dock att gjutjärns lämpar sig bra för samtliga spishällar och då även för dig med induktionshäll.
Vi listar här vår favorit av gjutjärnspanna som är ett bra val för de flesta hushåll. Jämför lite olika modeller för att hitta din favorit.
Skeppshult Stekpanna Gjutjärn 28 centimeter

| Prisklass: Medium | Material: Gjutjärn, trä (handtag) | Storlek diameter: 28 centimeter | Tål diskmaskin: Nej | Garanti: 25 år | Varumärke: Skeppshult | Passar induktionshäll: Ja |
Om det är någon stekpanna i gjutjärn som verkligen presterar och som även hamnar högt enligt många andra granskningar av marknadens gjutjärnspannor, så är det stekpannan i gjutjärn från varumärket Skeppshult.
Denna stekpanna har en optimal storlek på 28 centimeter i diameter, har en mycket snygg design som passar samtliga kök, samt kan användas på samtliga hällar. Till sitt mycket bra pris är det även en gjutjärnspanna som faller inom de flestas budget.
Varför ska man välja Skeppshult stekpanna i gjutjärn?
- 25 års garanti
- Prisvänlig
- Optimal storlek
- Snygg design
- Passar induktionshäll
Varför ska man välja gjutjärn?
Det finns många anledningar till att allt fler väljer en gjutjärnspanna eller gjutjärnsgryta till sitt kök. En stor fördel är att de kan användas för samtliga spishällar och även för induktionshällar. Det är även ett material som är extremt tåligt och som inte kräver att man adderar någon olja vid matlagning.
Rätt underhåll och rengöring av sin gjutjärnspanna är dock A och O för att den ska hålla. Gjutjärnsprodukter kommer alltid inbrända från fabriken, men det kan även behövas att man bränner in dem på nytt, vilket innebär att man oljar in pannan och sedan adderar hög värme.
Gjutjärn ger flera fördelar
När det kommer till köksutrustning och framför allt pannor så är det gjutjärn och teflon som är två av de populäraste valen. Däremot är det allt fler som idag föredrar en gjutjärnspanna eftersom den kan hålla livet ut.
Enligt en del källor kan det även finnas en del risker med att använda teflonpannor och framför allt om man inte använder dem på rätt sätt. Gjutjärn är helt säkert att använda och kan även addera extra järn till de råvaror du förbereder i pannan eller grytan av gjutjärn.
En kvalitetspanna i gjutjärn behöver heller inte vara en dyr investering och vid rätt underhåll av stekpannan eller grytan får du mycket användning för den. Så den kanske allra största fördelen är att det är en bra och mycket lönsam investering.
Även fast du investerar i en dyr teflonpanna så kommer den att behöva bytas ut eftersom teflon slits ner under användning. Din gjutjärnspanna kan vara en livslång investering om du bara ger den rätt kärlek och rengör den efter användning på rätt sätt.
Vanliga frågor om gjutjärnspannor
En stor fördel med att välja just gjutjärn är att det är ett material som ger en bra värmefördelning oavsett vilken typ av spishäll du har hemma. En gjutjärnspanna passar därför samtliga kök.
Du behöver inte addera olja när du lagar mat i din gjutjärnspanna, vilket även kan bidra till att den ger en mer hälsosam kost. Däremot kan en panna i gjutjärn behöva oljas in med jämna mellanrum, vilket fungerar som ett skyddande lager.
Just gjutjärn uppskattas av väldigt många eftersom det är ett smidigt material som är relativt lättskött och som kan hålla livet ut om materialet underhålls på rätt sätt. En gjutjärnspanna är därför den bästa investeringen och kan användas på samtliga hällar.
Om gjutjärn står i blöt så kan det bildas rost. Det kan vara svårt att bli av med helt. Men rengöring pannan enligt ovan instruktioner och torka noggrant ur, vilket kommer att ta bort det mesta av den rost som har bildats. Olja sedan in gjutjärnspannan på nytt och låt det stå över natten.
Det är viktigt att du aldrig rengör gjutjärn med diskmedel eller annat rengöringsmedel, då detta förstör impregneringen i pannan och även påverkar dess livslängd.