Stekpanna – Bäst i test 2025 – 15 bästa stekpannor i olika prisnivåer!
En bra stekpanna är ett måste för alla kök, oavsett matlagningskunskap. Utbudet av pannor är dock större än någonsin och det finns flera saker som man måste överväga för att välja marknadens bästa alternativ enligt dina preferenser.
Vi går igenom material, funktioner, ergonomi, användning och prisnivåer vilket hjälper dig att investera i rätt val för dig.
Table of Contents
15 bästa stekpannor att köpa 2025
Vi har jämfört marknadens utbud av pannor, funktioner, material och användning och samlar här våra 15 favoriter och bästa stekpannor enligt vårt bäst-i-test.
Dessutom har vi varit måna om att inkludera alternativ i olika storlekar och prisnivåer. Välj det bästa för dina behov och matlagningskunskaper.
1. Bästa stekpannan
Scanpan CTX 28 cm
1 199 kr
CTX från Scanpan är en slitstark och tålig modell tillverkad helt i aluminium. Detta gör den ugnssäker upp till 260 °C. Enligt våra tester utser vi CTX till marknadens bästa investering.
Fördelar med Scanpan CTX
- Ugnssäker upp till 260 °C
- Passar samtliga spishällar
- 5-årig garanti
2. Bästa prisvänliga stekpanna
Fiskars Brasserie 27 cm
549 kr
Brasserie från Fiskars är tillverkad av gjutjärn och har ett avtagbart handtag. Tillverkningsmaterialet gör det till ett bra val även för induktionshäll och vi har utsett denna modell till marknadens bästa budget stekpanna.
Fördelar med Fiskars Brasserie
- Avtagbart handtag
- Ugnssäker upp till 240 °C
- Slitstark gjutjärn
3. Bästa lyxiga stekpanna
Le Creuset Signature 28 cm
2 659 kr
Signature från Le Creuset som har en riktigt snygg design, jämn värmefördelning och kan köpas i 11 olika nyanser. Ett lyxigt val för dig som letar efter en professionell modell att använda för olika typer av matlagning.
Fördelar med Le Creuset Signature
- 11 nyanser
- Jämn värmefördelning
- Patenterad non-stick
4.Bästa stekpanna i rostfritt stål
Fiskars All Steel Pure 28 cm
858 kr
All Steel Pure från Fiskars har blivit en riktig kundfavorit. Stekpannan är tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål (18/10) och har en 25-årig garanti.
All Steel Pure ingår i Råd och Rön bäst i test av stekpannor och är en favorit av flera kändiskockar.
Fördelar med Fiskars All Steel Pure
- Botten i 3 lager
- Ugnssäker upp till 270 °C
- 25-årig garanti
5. Bästa traktörpannan
AMT Gastroguss 28 cm
1 454 kr
Vi har utsett Gastroguss från AMT som marknadens bästa traktörpanna enligt vårt bäst-i-test. Pannan är tillverkad av aluminium, vilket ger en bra värmefördelning. Den höga kanten gör modellen perfekt till såsiga rätter eller där man behöver mer utrymme.
Fördelar med AMT Gastroguss
- Utmärkt värmefördelning
- Slitstarkt material
- Passar många maträtter
6. Bästa stekpannan utan teflon
GreenPan Barcelona 28 cm
899 kr
Barcelona från GreenPan har en fin finess och ett tjockare aluminiumhölje. Detta skapar en bra panna med utmärkt värmefördelning som kan användas på induktionshäll.
Denna keramiska stekpanna har en utvecklad Infinity beläggning för smidig användning.
Fördelar med GreenPans Barcelona
- Non-stick beläggning
- Tjock aluminiumhölje
- Livstidsgaranti
7. Bästa stekpannan för induktionshäll
Demeyere Proline 28 cm
2 499 kr
Proline är utmärkt för induktionshällar och har en bredd på 28 cm.
Tillverkningsmaterialet består av 7-svarvad aluminium och rostfritt stål, vilket ger en utmärkt prestanda.
Fördelar med Demeyeres Proline
- Optimal bredd på 28 cm
- Fantastisk värmefördelning
- Kan diskas i maskin
8. Bästa stekpannan i gjutjärn
Skeppshult gjutjärnspanna 28 cm
729 kr
Skeppshults stekpanna i gjutjärn är behandlad med kravmärkt rapsolja, har en snygg design och ergonomiskt handtag i trä. Ett snygg alternativ med lång hållbarhet och som passar samtliga kök.
Fördelar med Skeppshults i gjutjärn
- 25-årig garanti
- Hälsosamt kokkärl
- Naturlig non-stick
9. Bästa stekpanna med non-stick
Jamie Oliver Quick & Easy 28 cm
799 kr
Quick & Easy är framtagen av kändiskocken Jamie Oliver. Designen består av en non-stick beläggning som är titanförstärkt, slitstark och enkel att rengöra. En bra modell som säljs till ett förmånligt pris.
Fördelar med Jamie Olivers Quick & Easy
- Titanförstärkt beläggning
- Ergonomiskt handtag
- Stekpanna i aluminium
10. Bästa kolstål stekpanna
Kockums Jernverk 28 cm
594 kr
Jernverk från Kockums är funktionell och tål höga temperaturer, samt har en tjocklek på 3 mm. Modellen har en snabb och jämn värmefördelning och finns i 3 olika storlekar – 24, 28 eller 30 cm.
Fördelar med Kockums Jernverk
- 3 olika storlekar
- Tål höga temperaturer
- Passar ugn och induktion
11. Bästa stekpanna med lock
Skeppshult traktörpanna 28 cm
1 148 kr
Letar du efter en stekpanna med lock, bör du kika på traktörpannan från Skeppshult.
Pannan har ett stilrent trähandtag och lock i glas, så att du kan hålla koll på råvarorna under matlagningen, samt bjuder på en jämn värmefördelning och bredd på 28 cm.
Fördelar med Skeppshults med lock
- Praktiskt glaslock
- Skandinavisk design
- Non-stick utan kemikalier
12. Liten stekpanna
De Buyer Lyonnasie Carbone Plus 22 cm
419 kr
Lyonnaise Carbone Plus är en mindre stekpanna på 22 cm, där du vid inköp kan välja mellan 18-50 cm. Ett professionellt val som passar kockar som matentusiaster.
Denna kolstålspanna är tillverkad av extra tjock stål, vilket ger en bra värmefördelning.
Fördelar med De Buyers Lyonnasie Carbone Plus
- Extra tjock kolstål
- Välj mellan 11 storlekar
- Passar professionella kök
13. Stor stekpanna
Ronneby Bruk Lätt gjutjärn 30 cm
850 kr
Detta är en lätt gjutjärnspanna från Ronneby Bruk på 30 cm, vilket ger mer utrymme under matlagningen. Den har en klassisk design, är smidig att använda och passar de flesta kök.
Fördelar med Ronneby Bruks lätta gjutjärnspanna
- Ugnssäker upp till 220 °C
- Klassisk design
- Bredd på 30 cm
14. Bästa stekpanna i lättviktsgjutjärn
Satake stekpanna 28 cm
490 kr
Stekpannan från Satake kan diskas i maskin, har en smart non-stickbeläggning och säljs till ett riktigt bra pris. Denna modell slår även dyrare alternativ av lättvikts gjutjärnspannor enligt vårt bäst-i-test.
Fördelar med Satakes panna i lättviktsgjutjärn
- Non-stickbeläggning
- Finns även mindre stekpanna på 20 cm
- Tål även metallredskap
15. Bästa stekpanna med höga kanter
Sola Onyx stekpanna 28 cm
989 kr
Onyx är en djup stekpanna helt fri från skadliga ämnen som PFOA, PFTE och PFAS. Den har en riktigt snygg och stilren design, som gör den till ett bra val för flera olika kök.
Fördelar med Solas Onyx
- Patinalager för lång hållbarhet
- Fri från kemikalier
- Snygg design
Tänk på detta för att välja bästa pannan för ditt kök
Det finns olika typer av stekpannor, allt från stekjärn, elstekpanna eller klassiska alternativ i gjutjärn, kolstål eller rostfritt stål.
Här går vi igenom vad du ska tänka på för att välja rätt panna för ditt kök och matlagning.
Material
Materialet påverkar både kompatibilitet, användningsområde, hållbarhet och värmetålighet. Här går vi igenom hur de skiljer sig från varandra.
- Aluminium: Lätt material som är enkelt att hantera. Aluminiumpannor kännetecknas också för att ha en mycket bra värmeledning. Pannor i aluminium har oftast en non-stickbeläggning eller anodiserad yta för att smaken inte ska påverkas.
- Rostfritt stål: Hållbart material som ger köksutrustningen en stilren design. Materialet ger råvarorna en optimal smak.
- Gjutjärn: Gjutjärn är mycket tåligt och kan användas på samtliga värmekällor och tål höga temperaturer över 250 °C. Lättviktsgjutjärn är ett modernt alternativ som ger en lägre vikt än klassiska gjutjärnspannor.
- Koppar: Ger stekpannan en mycket bra värmefördelning och värms upp snabbt.
- Kolstål: Stekpannor i kolstål är ett särskilt bra val för professionella kök. Kolstål leder värme mycket bra, är robust och ger pannan en snygg finish.
Storlek
Storleken varierar mellan 18-50 cm. Det finns även en del professionella varumärken som säljer pannor som är större än 50 cm, vilket passar bra för restauranger. För de flesta kök är 28 cm det optimala valet, eftersom pannan kan användas för de flesta rätter.
Kompatibel med din spis
Välj köksutrustning som är anpassat för gas, induktionshäll eller elektriska spisar. Detta är för att pannan ska ge den bästa värmefördelningen och hålla så länge som möjligt. Väljer man en modell som inte är kompatibel för kökets spis, kommer garantin inte att gälla.
Ugnssäker
En ugnssäker stekpanna är perfekt om man vill kunna gratinera, värma rester eller tillaga mat i ugnen. Gjutjärn är ett bra material och klarar av minst 250 °C för de flesta modeller.
Om pannan har ett trähandtag, är det viktigt att handtaget kan tas av om man vill säkerställa att den är ugnssäker.
Kanthöjd
Traktörpannor är ett bra val om du föredrar en djup stekpanna med högre kanter. Perfekt för såsiga maträtter som bolognese eller carbonara. Det finns även modeller med lägre kant, om man vill göra det enklare att vända plättar eller fisken.
Här är det viktigt att du baserar valet efter användningsområde.
Värmetålighet
Materialet och beläggningen påverkar hur hög värme som pannan tål. Kika på den maximala temperaturen, vilket oftast är runt 400 °C. Använder man gas eller induktionshäll så är det viktigt att stekpannan klarar av höga temperaturer, eftersom den värms upp snabbt.

Ska man välja keramisk beläggning eller teflon?
Här går vi igenom för- och nackdelar med 2 populära beläggningar på :
- Teflonpanna: Teflon har en non-stick beläggning, vilket hindrar maten från att bränna fast. Dock har dessa pannor inte lika lång hållbarhet och behöver därför bytas ut regelbundet.
Teflon, eller Polytetrafluoreten, är en form av fluorplast som skapar ett non-stick lager. Företag benämner teflonbeläggning med olika termer, såsom dyneonᵀᴹ, PTFE, heydeflon, algoflon, ekafluvin, fluonoch polyflon.
Teflon har dock ett rykte om att vara mindre hälsosamt än keramiska stekpannor, vilket enligt Livsmedelsverket inte stämmer. - Keramisk stekpanna: Mindre mängd olja behövs under matlagningen, vilket gör keramiska stekpannor till ett mer hälsosamt val. Dessutom klarar keramiska stekpannor en högre maximal temperatur än en teflonpanna.
Nackdelen är att de har ett högre inköpspris än teflonpannor, samt att de inte tål köksredskap i metall.
Är gjutjärn ett bra val för köksutrustning?
Gjutjärnspannor har verkligen gjort en comeback. Gjutjärnspannor är hållbara, har en mycket bra värmefördelning och finns i både klassiskt gjutjärn eller lättviktsgjutjärn. Vid rätt underhåll kan en gjutjärnspanna hålla livet ut.
Tänk dock på att det krävs noggranna skötsel och särskild rengöring för att gjutjärnspannor ska hålla och fortsätta prestera.
Rätt panna för din budget
Priset påverkar flera faktorer som prestanda, hållbarhet och tillverkningsmaterial. Lyxiga varianter har oftast en längre garanti, vilket gör dem till en bra investering. Därför finns det bra alternativ på olika prisnivåer.
- Budget: 0-599 kr
- Medel: 600-1 599 kr
- Premium: 1 600 kr eller mer
Olika modeller av pannor för ditt kök
Utöver klassiska modeller, finns det också en del andra alternativ som du kan välja mellan. Här går vi igenom vilka olika val du kan göra när det kommer till pannor till matlagning, bakning eller andra bestyr i köket:
- Grillpanna: Grillpannan har en räfflad kant, vilket ger grönsakerna, köttet eller fisken en grillad karaktär. Enligt många höjer detta också smakerna på råvarorna, tack vare pannans jämna värmefördelning.
- Pannkakspanna: Låga kanter och optimal form, vilket gör dessa alternativ perfekt till pannkakor, plättar eller crepes. Designen gör det enkelt att vända pannkakan.
- Traktörpanna: Traktörpannan har högre kanter än en klassisk modell, vilket gör den perfekt till såsiga rätter eller där man behöver mer vändyta. I grund och botten är en traktörpanna en kombination av en klassisk panna och gryta, vilket ger modellen ett brett användningsområde.
Så valde vi ut produkter till stekpannor bäst i test
Vi har jämfört funktioner, pris, material, hållbarhet och prestanda för att slutligen kunna välja ut våra 15 favoriter. Vår expertis och kundrecensioner hade stor betydelse för topplistan.
Nedan faktorer hade avgörande betydelse för betyg, placering på topplistan och våra rekommendationer.
Kundrecensioner
Kundrecensioner hade stor betydelse, eftersom detta visar huruvida marknadsföring från varumärket eller återförsäljaren stämmer.
Vi har bland annat läst recensioner på Flashback, kundrecensioner hos företaget, samt från andra testpaneler, för att få den bästa överblicken och kunna ge olika modeller ett rättvist utlåtande.
Kockars rekommendationer
Professionella rekommendationer från kockar visar också vilka modeller på marknaden som sticker ut lite extra från mängden.
Däribland har vi kikat på vilka stekpannor som Tareq Taylor, Gordon Ramsay, Jamie Oliver och Markus Aujalay använder. Flera av dessa kockar har också tagit fram ett eget utbud av köksutrustning som är utformade efter deras expertis.
Garanti
En lång garanti på mellan 15-25 år, gör modellen till en ännu bättre investering. Detta garanterar att du får en panna med optimal användning under en längre tid. Detta kan vara värt att betala en slant extra för och gav modellen pluspoäng från oss.
Användningsområde
Även om det finns inriktade pannor som plättstekpannor eller stekhällar, så letar de flesta efter en modell som har ett brett användningsområde. Därför har vi kikat på utmärkande funktioner, maximala temperatur och material.
Vi har inkluderat stekpannor med en optimal bredd som passar de flesta kök, samt några lite mer nischade alternativ, för att du garanterat ska kunna hitta det bästa valet för dig.
Miljövänligt val
Är du mån om att investera i ett miljövänligt alternativ ska du välja en panna fri från kemikalier och en miljövänlig beläggning. Stål och gjutjärn är två bra naturliga material som förutom sin långa livslängd, också har en snällare tillverkningsprocess. Kika alltid på benämningen och undvik köksutrustning med PFOA.
Hur ska man rengöra en stekpanna?
Materialet har betydelse för huruvida pannan klarar av diskmaskin eller helst ska diskas för hand. Rekommendationerna är alltid att diska för hand om man vill att den ska hålla så länge som möjligt. Torka alltid ur med papper eller trasa så att den inte ligger i blöt.
Pannor i gjutjärn kräver särskilt underhåll. Här kan du läsa vår artikel om hur man bäst rengör sina gjutjärnspannor.
Rätt skötsel och underhåll ger en bättre hållbarhet
Man behöver inte köpa ny köksutrustning regelbundet, om man bara är mån om att sköta om pannorna eller kärlen på rätt sätt. Gjutjärn är till exempel ett material som kan hålla livet ut om man bara följer rekommendationerna.
Så läs alltid igenom varumärkets egna skötselråd och gör efterforskning om olika material och vad du kan göra för att förlänga pannans livslängd. Även teflonpannor kan hålla i upp till 6-7 år, med rätt skötsel och användning.
Tänk också på att det är viktigt att man använder rätt redskap med sin köksutrustning. Metall kan till exempel skapa repor i beläggningen, vilket innebär att den behöver bytas ut oftare.
Sammanfattning om stekpanna bäst i test
En stekpanna är ett måste för alla kök, oavsett om du precis flyttat hemifrån, har liten erfarenhet av matlagning eller anser dig själv vara mer av en matentusiast och letar efter en stekpanna som bidrar till att du kan utveckla dina kokkonster ytterligare.
Vi har jämfört marknadens utbud, för att presentera en topplista som innehåller det bästa av det bästa. Jämför olika alternativ och gör det bästa valet för ditt kök och familjesituation. Vi har säkerställt att det finns någonting för alla hem och för din budget. Man behöver inte lägga tusentals kronor för att investera i kvalitativ köksutrustning.
Vanliga frågor om stekpannor
Vi utser CTX från Scanpan som marknadens bästa alternativ. Modellen har en lång hållbarhet, optimal storlek och har en riktigt bra värmefördelning. Dessutom säljs den till ett bra pris.
Kolstål är en riktig favorit hos kockar, där Jernverk från Kockums är ett praktiskt alternativ som tål höga temperaturer. Den säljs även i flera olika storlekar, så du kan välja det bästa för ditt kök.
En keramisk panna betyder att man inte behöver använda lika mycket olja. En gjutjärnspanna är också ett mer hälsosamt alternativ, där stekpannan är impregnerad med olja. Man behöver därför inte addera olja eller matfett. En annan fördel med gjutjärn är att de avger en mindre mängd järn.
En panna med lock är en fördel, om man vill kunna ge den ännu fler användningsområden. Gör dock ett val som passar de rätter du brukar laga och beroende på din budget.
I have been surfing onlikne more than 2 hours today, yet I never
found any interesting article like yours. It’s petty worth enough for me.
Personally, if all website owners and bloggers made good content aas you did, the internet will be a lot mre usedful than ever before. https://Evolution.Org.ua/